یکشنبه ۱۳۹۴/۹/۱۵ - ۱۰:۳۵

زمین پاک / 12 راه ساده براي حفظ کره زمين

وقتي در خانه هستيم، رفتار ما مي‌تواند تاثير به سزايي بر محيط زيست داشته باشد. تعجب نکنيد!
کارهاي کوچک روزانه ما هم مي‌تواند سبب حفظ يا از بين رفتن محيط زندگي‌مان شود! با ما همراه شويد تا 12 راهکار مثبت براي حفظ کره خاکي را با هم مرور کنيم:
1- ساک‌هاي پلاستيکي را کنار بگذاريد
آيا مي‌دانستيد 400 سال طول مي‌کشد تا يک ساک پلاستيکي در طبيعت تجزيه شود؟! قرار است در سال 2010 قانوني مبني بر منع توليد و استفاده از نايلون‌ها و ساک‌هاي پلاستيکي اجرايي شود. شما از همين امروز دست به کار شويد. به اين ترتيب هم در مصرف نفت صرفه‌جويي مي‌شود (يک تن پلاستيک = 800 کيلوگرم نفت) هم طبيعت را حفظ کرده‌ايد. به جاي ساک پلاستيکي از ساک کاغذي يا پارچه‌اي استفاده کنيد.
2- آب لوله‌کشي بخوريد
با مصرف آب لوله‌کشي به جاي آب معدني بطري مي‌تواند جلوي به هدر رفتن انرژي را گرفته و از آسيب ديدن طبيعت هم جلوگيري کنيد.براي حمل و نقل بطري‌هاي آب معدني از محل به جايگاه فروش انرژي زيادي لازم است. در اين بين گازهاي آلوده بسياري توسط اتومبيل‌ها توليد مي‌شود و در نهايت بطري پلاستيکي خود آلوده کننده محيط است. آب لوله کشي اگر سالم و کنترل شده باشد مي‌تواند 15 تا 25 درصد از نياز روزانه کلسيم و منيزيم ما را برآورده کند و بسيار ارزان‌تر از آب معدني است.
3- ماشين‌ لباس‌شويي را روي برنامه شستشوي سريع بگذاريد
سعي کنيد تا حد ممکن تعداد لباس‌هاي کثيف را به حداقل برسانيد و تنها زماني که ماشين لباس‌شويي کامل پر مي‌شود آن را روشن کنيد. برنامه شستشوي اوليه را انتخاب نکنيد. در اين صورت تا 15 درصد از هدر رفتن آب و برق جلوگيري مي‌‌کنيد. درجه حرارت آب را نيز به جاي 90 درجه روي 30 درجه تنظيم کنيد. هنگام خريد توجه داشته باشيد که دستگاه برچسب انرژي A+‌ داشته باشد. اين دستگاه‌ها سه برابر کمتر از دستگاه‌هاي رتبه C برق مصرف مي‌کنند.
4- صابون از تمامي شوينده‌ها بهتر است!
بسياري از صابون‌هاي مايع و ژل‌هاي حمام معطر گرچه خوب هستند اما مي‌توانند مشکلاتي براي محيط پيش آورند. اين نوع از مواد شوينده حاوي مواد آلوده‌اي هستند که مي‌توانند محيط را سمي کنند و در ضمن به آساني هم از بين نمي‌روند. سعي کنيد از صابون مايع براي دست‌شويي استفاده کنيد و براي شستن برخي لباس‌ها يا شستن بدن در حمام، صابون جامد انتخاب کنيد.
5- شيرهاي آب را چک کنيد
وقتي ظرف مي‌شوييد يا مسواک مي‌کنيد، بيهوده شير آب را باز نگذاريد. آب شستشوي سبزي را به جاي دور ريختن پاي گلدان‌ها بريزيد و اگر شير آب شروع به چکه کردن کرده واشر آن را تعويض کنيد. وقتي آب گرم لازم نداريد، بي‌جهت آن را باز نکنيد تا گاز هدر نرود. 6- بي‌دليل برق و گاز را به هدر ندهيد سعي کنيد طي آشپزي يک ظرف بزرگ برداريد و تمامي کارها را داخل آن انجام دهيد، به جاي آنکه چند ظرف کوچک کثيف کنيد. اگر مي‌توانيد برخي کارها را با دست انجام دهيد. تا جاي ممکن وسايل برقي روشن نکنيد. براي خرد کردن يک عدد پياز نيازي به روشن کردن دستگاه خردکن نيست. غذاهايتان را بخارپز کنيد و تا جاي ممکن به جاي فر و ماکروفر از گاز استفاده کنيد اما براي جوش آوردن آب، ماکروفر بهتر از گاز است.
7- داروهاي بي‌مصرف را جمع‌آوري کنيد
مي‌دانستيد که يک عدد قرص مي‌تواند 3/1 متر زمين را تا صد سال آلوده کند؟ قرص‌ها و داروهاي بي‌مصرف را در سطل زباله نريزيد بلکه آنها را به داروخانه يا مراکز جمع‌آوري دارو تحويل دهيد. داروها مجددا قابل استفاده هستند.
8- هواي خانه را خيلي گرم يا خيلي سرد نکنيد
در زمستان به جاي آنکه بخاري را تا آخرين درجه گرم کنيد، لباس گرم‌تر بپوشيد. يک درجه کمتر کردن درجه بخاري يا شوفاژ مي‌تواند تا هفت درصد در مصرف برق يا گاز موثر باشد. براي گرم شدن نفس‌تان ماسک بزنيد و چفت در و پنجره‌ها را سفت ببنديد تا گرما بيرون نرود. بهتر است طي ساعاتي که در خانه نيستيد وسايل گرمازا را خاموش کنيد يا درجه آنها را پايين بياوريد.
9- درجه حرارت يخچال را تنظيم کنيد
مي‌دانستيد اگر درجه يخچال را يک درجه بالاتر ببريد، مصرف برق پنج درصد افزايش مي‌يابد؟ پس درجه يخچال را روي گزينه مناسب قرار دهيد و سعي کنيد تا حد ممکن بي‌دليل در يخچال را باز و بسته نکنيد. غذاهاي داغ را ابتدا در بيرون قرار دهيد تا سرد شوند و بعد مرتب کرده و درون يخچال قرار دهيد تا مجبور نشويد در يخچال را خيلي باز نگه داريد. اگر يخچال شما برفک مي‌بندد، هر شش ماه يک بار حتما آن را تميز کنيد. برفک بيش از سه ميلي‌متر 30 درجه مصرف برق را افزايش مي‌دهد. روي مواد غذايي که درون يخچال مي‌گذاريد را با يک نايلون پلاستيکي بپوشانيد، در غير اين صورت آب ناشي از تبخير آنها سبب افزايش حجم برفک مي‌شود. تا جاي ممکن يخچال را به دور از گاز بگذاريد، در غير اين صورت مصرف انرژي براي خنک نگه داشتن افزايش مي‌يابد. در هنگام خريد نيز بهتر است دستگاه‌هايي با برچسب A++ و A+ تهيه کنيد.
10-از مواد شوينده و نگه دارنده به اندازه استفاده کنيد
عطرها، رنگ‌ها، ضدعفوني‌کننده‌ها، سفيدکننده‌ها، نرم‌کننده‌ها... اين مواد از ترکيباتي به وجود مي‌آيند که اکثرا مشتقات نفت و سمي براي محيط هستند. بيش از اندازه از اين مواد استفاده نکنيد. سعي کنيد به جاي آنها از مواد طبيعي و خانگي مثل سرکه، آب جوش يا... استفاده کنيد. مصرف موادي که بدون حلال‌ها، فسفات‌ها و کلر هستند و پايه گياهي دارند، براي محيط بهترند.
11-جوي‌ها را پاکيزه نگه داريد
جاي دستمال کاغذي، نايلون بستني، داروهاي اضافه بي‌مصرف يا رنگ ساييده شده از روي ماشين کنار يک صافکاري در جوي آب نيست. اين مواد گاهي به راحتي از محيط پاک نمي‌شود و باقي ماندن آن مي‌تواند طبيعت را آلوده کند. به فرزندانتان بياموزيد آشغال را بايد درون سطل آشغال ريخت. 12-دستمال‌هاي کاغذي ساده انتخاب کنيد بهتر است به جاي استفاده از دستمال کاغذي‌هاي رنگي، گل‌دار و خوش‌بو از دستمال کاغذي سفيد، بدون بو و حتي براي خشک کردن دست و صورت از حوله‌هاي شخصي استفاده مي‌شود. اين نوع دستمال‌ها مواد شيميايي کمتري دارند و محيط را کمتر آلوده مي‌کنند.
روابط عمومی شهرداری شبستر